wtorek, 20 października 2015

Coś pysznego i niskokalorycznego...

Składniki na krem z dyni: 
- 1/2 małej dyni
- 1 średnia marchewka 
- 1/2 dużej cebuli 
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka gorącej wody 
- kostka rosołowa 
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka pestek dyni 

Sposób wykonania: 
Warzywa pokroić i wrzucić na polaną oliwą, rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż lekko się zarumienią. W tym samym czasie w szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Warzywa odstawić z ognia. Wlać do szerokiego garnka bulion i dodać warzywa. Całość dusić na małym ogniu, aż do miękkości. Odstawić z palnika i zblendować na gładki krem. Podawać z jogurtem naturalnym oraz pestkami dyni (polecam wcześniej je uprażyć).

Ciekawostka! Dynia jest niskokaloryczna! W jej 100 g znajduje się tylko 28 kcal.
Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz